Voor wie?
Wanneer kun je je aanmelden bij De Gezonde Volwassene?
De Gezonde Volwassene biedt schematherapie (zowel individueel als in groepsverband) aan mensen van 18 jaar en ouder bij wie sprake is van persoonlijkheidsproblematiek en aanverwante problemen. Je kunt dan denken aan dat het je maar niet lukt om bepaalde gedragspatronen te veranderen ook al wil je dit graag. Of dat je steeds dezelfde fouten maakt, al wil je het graag anders doen.
Je kunt ook terecht bij De Gezonde Volwassene als je last hebt van al lang bestaande hardnekkige psychische klachten, zoals somberheid of angst. Vaak heb je in deze gevallen al eerder behandeling gehad die niet werkte of dat klachten na verloop van tijd weer terugkwamen.
Wat is persoonlijkheidsproblematiek?
Je persoonlijkheid kun je zien als de manier waarop je kijkt naar jezelf, naar anderen, en naar gebeurtenissen. Als er bij jou sprake is van persoonlijkheidproblematiek, kijk je zo naar deze zaken dat je op meerdere leefgebieden (zoals in je relatie, sociale contacten, op je werk) vastloopt. Je kunt je bijvoorbeeld heel bang zijn voor afwijzing, bang zijn om verlaten te worden, moeite hebben met het vertrouwen van anderen, problemen hebben met het reguleren van je emoties, erg perfectionistisch zijn of veel geruststelling nodig hebben van anderen. De klachten zijn dus erg uiteenlopend. Verder is het zo dat deze klachten al heel lang bestaan en dat ze voelen als iets dat bij jou hoort.
Wanneer biedt De Gezonde Volwassene geen behandeling?
Hoewel we er naar streven om zo min mogelijk exclusiecriteria te hanteren, ontkomen we er niet aan in bepaalde gevallen geen behandeling aan te bieden. We zouden in ons beroepsmatig handelen dan buiten de grenzen gaan van onze deskundigheid en mensen krijgen dan niet de best mogelijke zorg.
Wij gaan geen behandeling aan wanneer er sprake is van acute suïcidaliteit, een psychotische stoornis, ernstige eetstoornissen, verslavingsproblematiek waarvoor een detox nodig is, antisociale persoonlijkheidsstoornis als hoofddiagnose, een IQ < 85, en onvoldoende beheersing van de Nederlandse of Engelse taal.
Daarnaast kunnen wij vanwege onze geringe omvang op dit moment (nog) geen eerstegraads familieleden in behandeling nemen, omdat de kans op belangenverstrengeling te groot is.