FAQ’s

Als je start met (schema)therapie komt er veel op je af. Hieronder hebben we een aantal veel gestelde vragen (FAQ’s) een rijtje gezet. 

  • Waar is De Gezonde Volwassene gevestigd?
    De Gezonde Volwassene is gevestigd op de Hasebroekstraat 10-H en 12-H in Amsterdam en op Lucasbolwerk 16 in Utrecht-centrum. De voordeuren van beide panden in Amsterdam zijn open; in Utrecht bel je aan en wordt er voor je opengedaan. Helaas zijn de panden niet rolstoeltoegankelijk. Fietsen kunnen voor de deur worden neergezet. Auto’s kunnen geparkeerd worden in de wijk (let op, dit is betaald parkeren!) en het is niet altijd even makkelijk om een plekje te vinden. In Utrecht raden we aan te parkeren in parkeergarage Kruisstraat.

  • Welke therapeuten werken er bij De Gezonde Volwassene?
    Bij De Gezonde Volwassene werken klinisch psychologen, GZ-psychologen en psychiaters. Zij zijn geregistreerd schematherapeut en volgen bij- en nascholing, supervisie en intervisie om scherp en up-to-date te blijven. 

  • Hoe kan ik contact opnemen met De Gezonde Volwassene?
    De Gezonde Volwassene is bereikbaar op nummer 06 52253598. Als wij in gesprek zijn nemen we niet op; je kunt dan een whatsapp-bericht of sms sturen, dan bellen we je terug. Ons algemene e-mailadres is info@degrezondevolwassene.nl. Je behandelaar is bereikbaar via [voornaam]@degezondevolwassene.nl.

  • Wie kan er in behandeling komen bij De Gezonde Volwassene?
    De Gezonde volwassene biedt schematherapie aan mensen met persoonlijkheidsproblematiek en/of andere lang bestaande psychische klachten. Wij gaan geen behandeling aan bij acute suïcidaliteit, een psychotische stoornis, ernstige anorexia nervosa of verslaving, antisociale persoonlijkheidsstoornis als hoofddiagnose, een IQ < 85, of onvoldoende beheersing van de Nederlandse of Engelse taal. Soms blijkt na de intake dat behandeling niet passend is. In die gevallen helpen wij je te onderzoeken waar je wel terecht kunt. 

  • Hoelang duurt een sessie bij De Gezonde Volwassene?
    Een sessie duurt 45 – 60 minuten, tenzij anders afgesproken met je behandelaar. Voor een intake trekken wij altijd 60 minuten uit.

  • Hoelang duurt een behandeltraject bij De Gezonde Volwassene?
    Een traject in de basis GGZ bestaat meestal uit 10-12 tweewekelijkse sessies, een traject in de specialistische GGZ uit 20-50 wekelijkse sessies, wat overeenkomt met een periode van een half tot (ruim) een jaar. In overleg kan van deze richtlijnen worden afgeweken.

  • Kan behandeling bij De Gezonde Volwassene online plaatsvinden?
    Onze voorkeur gaat uit naar live sessies, omdat dit persoonlijker is en betere resultaten oplevert. Indien nodig of wenselijk kan een sessie echter ook online plaatsvinden.

  • Welke resultaten kan ik verwachten van schematherapie?
    Schematherapie is een bewezen effectieve behandeling. Na afronden van de therapie zijn mensen vaak in staat om hun problemen en innerlijke dynamiek beter te verwoorden, oude pijn los te koppelen van huidige problemen, en meer regie te nemen over hun gedrag in het dagelijks leven. Hoewel niet alle problemen worden opgelost, zien we meestal dat mensen écht een stap verder zijn.

  • Bieden jullie ook andere therapieën aan dan schematherapie?
    Wij bieden primair schematherapie, maar als na de intake blijkt dat dit niet passend is, kan er gekozen worden voor andere therapieën, zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie en/of medicamenteuze behandeling. Deze behandelingen kunnen ook als aanvulling op schematherapie worden gegeven. Soms maakt diagnostisch onderzoek deel uit van de behandeling, zoals onderzoek naar autisme of AD(H)D. 

  • Kan behandeling nadelige gevolgen hebben?
    Schematherapie kan ‘bijwerkingen’ hebben, zoals een kleine verergering van je klachten aan het begin van therapie, dat het emotioneel zwaar is om je levensverhaal te vertellen, of je kunt na een intensieve sessie moe of verdrietig zijn. Verder kan het gebeuren dat schematherapie niet het gewenste effect heeft. Eventueel voorgeschreven medicatie kan ook bijwerkingen hebben. Hierover word je voorgelicht door je behandelend psychiater.

  • Wanneer stopt behandeling bij De Gezonde Volwassene?
    Je behandeling wordt afgesloten als je psychische klachten voldoende zijn verholpen of je echt een stap verder bent. Dit gebeurt in overleg met jou. In principe hanteren we een maximum van 50 sessies. Soms blijkt ook tijdens een traject dat therapie bij De Gezonde volwassene niet passend is. In overleg stoppen we dan de behandeling en helpen we je passende hulp zoeken. 

  • Wat kan ik doen als ik het na afronding van mijn behandeling opnieuw moeilijk krijg?
    Nadat je dossier bij De Gezonde Volwassene is gesloten, kun je voor korte vragen laagdrempelig contact opnemen met je behandelaar of de praktijk. Ook kunnen aan aantal boostersessies gepland worden of kun je opnieuw in behandeling komen. Er wordt dan een nieuw traject geopend waarvoor je een verwijsbrief nodig hebt.  

  • Waar kan ik terecht met vragen of klachten?
    Wij hebben een cliëntenraad, deze is laagdrempelig te bereiken (clientenraad@degezondevolwassene.nl). Ook kun je contact opnemen met onze onafhankelijk patiëntenvertrouwenspersoon Marjanka Aalders (0653364288, info@dapperwerkt.nl)